Home

Ekologinės problemos yra tikros, pasaulinės ir susiję su bemaž visais ne vien gamtos, bet ir žmogaus gyvenimo aspektais. Tai ne (vien) ekologiški maišeliai, marškinėliai ir balionėliai.

O žaliųjų partija – tai ne vien ekologija, o ir ekonomika, žmogaus teisės, atsakinga socialinė politika, kova už taiką ir darną, toleranciją, orų ne tik žmogaus, bet ir gamtos išgyvenimą, dėmesingumą ir bendruomenių vystymą, kūrybingumą ir verslo atsakingumą, pagaliau tokios kasdienės problemos/galimybės, kaip transporto kamščiai, vertingo maisto pasirinkimas, sveiko gyvenimo ugdymas, (…) pratęskite patys.

Taigi kad ir kokie žali/eco/green/bio būtume (ar bent pritartume), mes lygiai taip pat galim būti ir inteligentų partija, menininkų partija, samdomų darbuotojų partija, smulkaus ir socialiai (bet iš tikrųjų!) atsakingo verslo partija, diskriminuojamų grupių partija, creative commons partija, ir t.t.

Žinoma, vis tiek neleisim „ketrračiams“ važiuoti per juodųjų gandrų peryklas. Tačiau nebūsime raudonosios knygos lizdas mieste, kur skatinsime freelancinimo kultūrą ir kursime TIKRUS viešo ir dviračių transporto pagerinimus. Neatitrūkdami nuo alternatyvios energetikos sistemų ir draustinių apsaugos, domėsimės ir neleistinais viešojo turto išpardavimais, ir pasikėsinimais prieš socialinę rūpybą ar bibliotekininkų algas, ir kitais pasaulietiniais reikalais, kuriems netrukus pateiksime savo programą. Padėk ją kurti ar kitaip prisidėk prie mūsų.

Nevenki prisijungti prie mūsų kuriamos internetinės platformos http://www.žali.lt

FB groupso: http://www.facebook.com/home.php?sk=group_188595687850497

Ar bent palaikink mūsų FB page: http://www.facebook.com/progresyvus

 

53 thoughts on “Kas mes

    • Andriau, nėra tokio gando. R. Karbauskis yra (visai) kitos partijos pirmininkas. Bet kodėl šitaip nurašai R.Karbauskį ir ką pats galvoji apie žaliųjų partiją?

      • Galvoju, kad Žaliųjų partija gerai, nes tai labai aktuali tema, ir čia matau, buriasi aktyvus ir norintis kažką pakeisti jaunimas (ir ne tik jaunimas). Ir šiai partijai yra didelis šansas iškilti ir patekti į Seimą ir kažką nuveikti, bet su tokiom sąlygom:
        1. Toliau laikytis savo jaunatviško entuziazmo;
        2. Nesusidėti su Karbauskiu ir su jokiomis prorusiško ir prosovietinio raugo jėgomis;
        3. Remtis dabartiniu Žaliųjų judėjimu, nes jų įdirbis labai stiprus (šiaip man gaila, kad jie nusprendė netapti politine partija, na ką gi…).

        O kodėl Karbauskis netinka? Nepažįstu aš jo, gal taip ir negalėčiau sakyti, aišku, tai tik mano subjektyvi nuomonė, bet man aiškiai matosi – kad jam tiktų bet kokia idėja (šiuo atveju užkibo ekologija), kad tik kažkaip į valdžią prasimušti.

      • Ačiū. Iš esmės, man atrodo, galiu iškart pasakyti, kad bent jau aš asmeniškai tai stengsiuos neaitrinti Jokių paranojų. Su p. Karbauskiu esu kartą matęsis, ir neįžvelgiau nieko blogo. Bet esmė ne ta, – o “tame“, kad man ne taip svarbu iš kokių paskatų jis nori prisidėt prie ekoidėjų – man svarbu pagaliau pradėt pačius ekopokyčius, ir iš tikrųjų, neskirstant potencialių prisidėjėjų į priešus, draugus, nurašytuosius ir geriečius. prie Žaliųjų partijos ekoprogramos (ekoKonvencijos) galės prisidėti ir pasirašyti Visi.

  1. dziaugiuos, kad pagaliau kazkas pradejo vykti ir organizuotis Lietuvoje:) Kadangi pati domiuosi ekologija, tai man svarbu ir aktualu tai, kas susije su sia sritimi. Taciau taip pat galiu teigti, kad mums dar labai truksta energingu zmoniu, kurie kazka daro, o ne tik sedi ir svarsto apie ekologines problemas. Visuomenes poziuris i “zaliuosius“ yra pakankamai neigiamas, ypac apie tuos, kurie sedi politikoje ir pinigelius i savo kisenes dedasi, jaunimui neuzleidzia vietos, ir jiems ekologija maziausiai rupi. Abejoju, ar jie isvis zino, kas yra globalines problemos:)) (zinoma, yra ir isimciu). Jei paziurejus i kitas valstybes, tai siame sektoriuje labiausiai truksta zmoniu, nes jiems pilna darbo vietu, deja pas mus – niekas nepasiulo ekologo darbo, nebent tu turi gerus pazystamus. zodziu, linkiu jums sekmes ir nenuleisti ranku, kai susidursit kartais su skaudzia tikrove. P.S noreciau prisideti prie jusu:))

  2. sveiki,
    man patiko, kad liečiate ne tik žalias problemas, bet ir dvasines. žmonių
    sumaterialėjimo, susvetimėjimo ir pasakyčiau surobotėjimo.
    nežinau kam rašau, bet palaikau jus , jaučiu kad esate reikalingi

  3. Sveiki,
    palaikau ir tikiu idėja. Niekad nebuvau jokioje partijoje. Beje, teko dalyvauti Rumšiškėse 1989 m. Žaliųjų partijos steigiamajame suvažiavime. Gaila, kad taip išėjo. Gal dabar jaunimas išjudins. Tik labai jau lėtai vyniojatės…
    Prisijungiu, padėsiu, kiek galėsiu…
    Danutė Jokubėnienė

    • ačiū už jūsų komentarą –
      kur esate ir kuo galite prisidėti?

      “lėtai vyniojamės“ todėl, kad dabar renkame parašus,
      o kol jų trūksta, kebliau priiminėti sprendimus, organizuoti veiksmą, juolab
      kai visi “laukia, kol greičiau vyniotis pradės“ – susidaro uždaras ratas.

  4. Visai įdomu, tik klausimas:
    1. Kokią ekologiškos energetikos geresnė alternatyvą, už atominę (ji neišmeta taršių dujų ir tt…, o technologijos modernios iš tiesių yra saugesnės nei manoma, avarijos yra labai retas reiškinys)
    2. Karyba visvien reikalinga, nežinia kada kils karas, be to karius galima eksplotuoti tai pačiai aplinkosaugai, miško gaisrų gesnimams. Karbybos nebuvimas nėra darnios ir saugios visuomenės bruožas.

    O šiaip pritariu viskam. Ant laužo Brazauską!

    • Siūlau peržiūrėt antiatominės grupės medžiagą: http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=320389204259&ref=ts
      taigi –
      1. ar nepagalvojai, kad nereikia nei “reto“, nei dažno (o avarijų tikrai buvo ne viena ir ne dvi) reiškinio – užtenka VIENOS avarijos, kad jėgainė neapsimokėtų jokiu požiūriu – nei ekonominiu, nei ekologiniu, nei sveikatos ar t.t. Tačiau ji TERŠIA visais savo veiklos etapais – nuo pasiruošimo statybai iki (įskaitant žaliavos gavybą ir kt.) radioaktyvių atliekų laidojimo, t.y., šiuolaikinių technologijų aspektu, iki begalybės.
      2. Pritariu, kad karines struktūras reikia perorientuot, kiek įmanoma, civilinėms misijoms. Kada kils karas? Tegu jis nekyla. Tačiau karą naikina ne kareiviai ir ne jų vadeivos.

      • Na kiek žinau, šiuo metu plėtojamos ir kuriamos technologijos leisiančios ateityje panaudoti “palaikus“ kaip antrinę žaliavą.

        Sutinku kad tai pavojinga energetikos rūšis, bet ar pavyks ją kompensuoti alternatyviom? Juk saulės baterijoms pagaminti taip pat daug užteršiama.

        Bet jeigu agresyvios valstybės kuria ginklus, o mes nebūsim pajėgūs joms pasipriešint?

        Manau, kad ekologija saugumo atžvilgiu nėra tinkamiausia išeitis, to niekada nebus. Konfliktas yra natūralus reiškinys. visos žaliosios panteistinės kultūros/civilizacijos turėjo karo dievus. Jeigu teigi, kad ginklai blogis, reiškia pažeidi harmoniją. Ginklai nuo žodžio gintis, ne nuo pulti.

  5. Iš tiesų, labai gražios jūsų idėjos ir mintys, tik manau, sutinkate, jog kalbėti ir gaminti plakatus skatinančius ekologiją, yra labai menka nauda. Paprastam žmogui, koks nors plakatas su užrašu “rūšiuok šiukšles ir tu“ nieko nesako, nuolatinis problemų analizavimas prie nieko taip pat nepriveda, nes jos seniai išanalizuotos. Norėtusi kokios praktinės veiklos iš jūsų. (galbūt ji ir yra, tik per mažai pasiskaičiau, tai iškart atsiprašau).
    Sakykime, jei jau rašote kokią peticiją, kad ir prieš atominės statybą, tai turite eiti ne tik su tais žmonių parašais, bet su mintis ir idėjomis, kuo galima pakeisti tą atominę, kokių turite pavyzdžių,jog reikėtų daryti būtent taip ir panašiai. Taip pat daug geriau paketi numestą šiukšlę ir parodyti kitiems pavyzdį, nei gaminti plakatus,taip prisidedant prie medžių kirtimo.
    Ateityje reikės labiau pasidomėti jūsų veikla;P

  6. Aš už branduolines jėgaines jei nėra jokios realios jų našumą atsveriančios alternatyvos pasiūloje. Bet kaip ten bebūtų, manau, kad tokia partija Lietuvai šiandien labai reikalinga nes matau ją kaip labiausiai atitinkančią ekologiškai draugišką lietuvių pasaulėžiūrą. Galite gal kas paaiškinti kaip į tas jūsų gretas stojama? Kažko nesusigaudau čia. Ačiū…

  7. Sveikinu įkūrėjus! Didžiausią šios dienos Lietuvos politikos problemą matau tai, kad neturėjo ir neturi mūsų valdžia jokios vizijos, kokia ta Lietuva turi būti. Tad link ko jie mus veda? Link ko mes einame? Siūlau Jums tuo užsiimti. Pavyzdžiui, aš regiu Lietuvą kaip žalios, darnios ir “protų“ šalies iškiliausią pavyzdį. Pasaulyje, na gerai, pradėkim nuo Europos, galėtume garsėti kokybiškų paslaugų teikimu – pirma, protų dėka, antra, gamtos dėka (eko poilsis, maistas ir pan.) Todėl dar svarbu šitai partijai būtų kalbėti apie švietimą. Aš giliai tikiu, kad tik švietimo dėka mes galime pasiekti didesnės gerovės ir darnos. Kai beraščiai valdo šalį, tai žinot kaip tai atrodo.. Arba kai piliečiai neturi supratimo, kam reikia rūšiuot atliekas ir kad daiktai ne ant lentynų užauga, tai tokios visuomenės ateitis irgi garantuotai nekokia.. Vakarai (kalbant apie Europą) jau sudarkė savo natūralią aplinką, dabar kaip vilkai žiūri į mus. Manyčiau, kad turime tai išsaugoti, puoselėti ir iš to gyventi. Sveikinu Jus dar kartą! Būtų įdomu susipažinti su Jūsų idėjomis ir veikla plačiau. Kaip tai padaryti?

  8. taip, LT liudna, kai esi tarp zmoniu.. Liudna, kai ziuri zinias ir matai, kad seimui reikia etikos komisiju moralei surasti.. Liudna, kai vairuoji ir jauti kitu neapykanta ir neatsakinguma.. Liudna, kai skaitai kriminalines kronikas, prasmirdusias besaikiu alkoholio vartojimu.. Bet Lietuva yra dar turtinga ir ne visai prasiskolinusi salis. Dar galima viska pakreipti kita linkme ir netapti kisenine kazkokios valstybes ar verslo grupiu valstybele.

    Noreciau prisideti prie kokios nors partijos ir lemti priimamus sprendimus, kurie uzkirstu kelia lesu svaistymui, zmoniu skurdinimui ir morales naikinimui.. Nezinau, ar noriu prie Jusu prisijungti, nes Jusu uz ir pries toklie nekonkretus, kad sunku suprasti kas Jus per judėjimas.. Manau, jei Jus norite igyti partijos statusa, Jums reikia aiskiu ir suprantamu kiekvienam piliečiui tikslu.

    Pavyzdziui.
    As noriu, kad Lietuva butu visuotinis pajamu-islaidu deklaravimas maksimaliam seseliniam ar nusikalstamam lesu judėjimui sukontroliuoti. As noriu, kad Lietuvos valdininkas butu tiesiogiai atsakingas uz savo priimamus sprendimus ir ju pasekmes. As noriu, kad Kirtimuose nebutu pardavinėjami narkotikai. As noriu, kad policininkas, gaisrininkas ir medikas vertintu savo darba ir atliktu ji daugiau nei deramai. As noriu, kad Lietuvos kariuomene butu labiau išnaudojama salies socialiniame gyvenime. As noriu, kad Lietuvoje nebutu kontrabandos. As noriu, kad Lietuvos piliečiai nerukytu, negertu ir nevartotu narkotiku. As noriu, kad musu mokiniai ir studentai laimėtu tarptautinese mokslo ir sporto olimpiadose. As noriu, kad mokiniai ir studentai gerbtu savo mokytojus ir dėstytojus, nes sie butu tikri savo srities profesionalai. As noriu, kad 50% Lietuvoje sunaudojamos energijos butu pagaminama is atsinaujinamu saltiniu. As noriu, kad butu apmokestinami prabangos objektai: n-asis namas, n-asis butas, n-asis automobilis ir pan. As noriu, kad visi moketu vienodus mokescius, nepriklausomai nuo pajamu kilmes. As noriu, kad religinems bendruomenes butu privaloma buhalterine apskaita. As noriu, kad butu skatinamas verslas provincijoje.. ir pan.

    Siais laikais Lietuvos politikoje labaiusiai truksta atsakomybes ir rezultatu!

  9. Sveiki. Nustebau atsiitiktinai čia užklydęs ir šiame sąraše pamatęs savo pavardę. Labai ačiū už pasitikėjimą, tačiau prašau išbraukti. Taip, jau ne vieną dešimtį metų esu žaliųjų pažiūrų ir galbūt šį tą nuveikęs gamtos labui, tačiau neprisimenu, jog būčiau įsirašęs į kokią nors partiją. Nes apie visas partijas, kokios jos būtų, turiu savo “atskirą“ nuomonę. Man nereikia jokios valdžios, net žaliosios. Šio principo laikausi jau daug metų. Be to, esu žurnalistas, o jo vieta ne partijose.
    Tiesa, esu dalyvavęs bene viename Žaliiųjų sąjūdžio partijos iniciatyvinės grupės susirinkime kaip žurnalistas, tačiau nepasirašiau jokių dokumentų ir nestojau į jokią organizaciją.
    Gerbiu Jus – žmones, norinčius gero ir pasiryžusius veikti. Tikiuosi, neįsižeisite ir dėl šio laiškelio. Gerų Jums žmonių ir darbų gerų.

    Pagarbiai,
    Feliksas Žemulis

    • Sveiki. Atitaisėme. Atsiprašome dėl nesusipratimų. Jūsų pavardę gavome iš J.D. kartu su “tais, kuriuos reikia visur įtraukti“. Mes mat nesureikšminame “popierių pasirašinėjimo“. Džiaugiuose jūsų pažiūrom!

  10. Sveikinu visus palaikančius žaliąsias idėjas.
    Kažkada sąjūdžio pradžioje buvau žaliųjų judėjimo koordinatorius, vėliau žaliosios partijos narys. Todėl man kyla klausimas, ar tai ta pati partija atgimsta, ar tai kuriama nauja? Ar ji naujai užsiregistravo, ar pratęsta senosios registracija, (gal per šį laiką pasikeitė registracijos tvarka). Gal man ir įstot naujai nereikia.
    Šeip tai aš už žaliąsias idėjas.

  11. Norėjau paklausti ką Žaliųjų partija mano apie Kultūros paveldą? Nereikėtų vien tik apsiriboti ties gamta ir socialiniu teisingumu. Visos Lietuvos vertybės yra objektas, kurį privaloma saugoti kiek galima greičiau ir efektyviau, kartu naikinant atsiradusias visuomenės moralines “vertybes“ kaip kyšininkavimas, savęs ir kitų menkinimas, bei giminysčiių ryšių klanai.

    Beje, “Žalieji“ kaip ir “ekologija“ daugumai žmonių yra kaip keiksmažodis. Reiktų keisti pavadinimą, paliekant programoje deklaruojamas šias vertybes – žalio mąstymo žmonės susiras bet kokiu atveju, kartu nebus prarasta parama kitų žmonių, kuriems gal svarbiau socialiniai klausimai, bet kai užsiciklinama tiek “žalia“, visa kita tarsi lieka antrame plane.

    Beje, ar Jūs dar egzistuojate?

    • Ačiū, Dainiau, bet kodėl ne atvirkščiai – ekovėliava ir po ja – socialiniai klausimai? Matai, žalia partija yra visose šalyse, išskyrus Lietuvą, kurioje social-visokių (ir tikrų, ir nelabai) jau pilna. Man rodos, tu neįvertini žaliųjų partijų pagreičio pasaulyje, ypač europoj, ir jų idėjų apimties. Be to, siūlai į antrus planus išstumti idėjas, kurios tau asmeniškai (subjektyviai) nesvarbios. Man su tuo kyla tokia problema: jei soc. reikalai iškeliami virš aplinkos integralumo ir paveldo, tai pastarasis būtinai pralaimės, kadangi aplinka prieš “civilizaciją“ pati negali apsiginti. Nesijaudink, išsaugojus gamtos paveldą galima paraleliai ir socializuoti pilnu tempu, bet palikus šio paveldo nyksmą savieigai, jo atkūrimas – nebeįmanomas. Mes egzistuojame, ir kviečiu tave prisijungti, ginant savo poziciją “viduje“.

  12. Sveiki, labai nudžiugau perskaitęs, kad Lietuvoje kuriasi ,,Žaliujų sąjūdžio partija“ ! Kadangi esu mylintis gamta, ir prieš visokia tarša jai, norėčiau aktyviai palaikyt Jūsų sąjūdi, dalyvaut akcijose ir renginiuose. Džiugu, kad jūs esate !

  13. Sveikinu su “Zaliuju sajudzio partijos“ susikurimu!!!Palaikau jus, jusu siekius, tikslus ir labai noreciau prisijungti prie jusu.

  14. Sveiki,

    pritariu Jusu idejoms. Galbut noreciau prisideti ar kaip nors kitaip dalyvauti sioje veikloje.
    Ar turite aktyviai besireiskianciu nariu is Elektenu, su kuriais galeciau susisiekti?

  15. Sveiki,
    Džiugu žinoti, kad Lietuvoje kuriasi ekologijos, aplinkosaugos idėjas palaikanti partija. Šaunu. Labai norėtusi savo žinomis, idėjomis prisideti prie Jūsų partijos veiklos

  16. Kai bus rinkimai,labai tikiuosi kad ,kad jusu partija pretenduos ,pasistengsiu patrauk jusu pusen kuo daugiau zmoniu ,siaip savo rate turiu nemazai draugu bendraminciu kurie pritars siai jusu idejai

  17. Viskas tiesiog pasaka, jauni energingi zmones, grazu ir prisidet norisi. Bet atsakant i klausimus: ka bendro Jusu judejimas turi su AM valdininkais?
    Vienas is partijos tikslu yra pazvelgti i materializmo ir zmoniu bendravimo aspektus, jei perfrazavau atsiprasau. Ar i paruosta programa ieina kazkokie bendradarbiavimo ar dialogo planai su Lietuvos zaliuju judejimu? Skatinti juos prisijungt ar kitaip prisidet? Vistik numanau, kad ju idirbis per dvidesimt metu kur kas reiksmingesnis moksliniu aspektu.

    • Andriau, žaliųjų judėjimui, pagaliau visoms man žinomoms žaliųjų NVO buvo siūlyta prisijungti, daugelį tų siūlymų atlikau pats asmeniškai. Vieni atsisakė, kiti neatsakė, treti patys yra konservatoriai ar pan., ketvirti (net žmonės, kuriuos laikiau nuoširdžiais ir idealistais) pradėjo kišti pagalius į ratus nuo pirmųjų idėjos vystymo dienų. Gaila, kad tokia liūdna patirtis. Vis dėlto tikimės bendradarbiauti antiatominėse, anti-GMO ir kitose kampanijose, kur bendri tikslai labai aiškūs. O tai prisidėsi iš tikrųjų?

  18. Sveiki,as noreciau tapti jusu judejimo nare,kaip galiu tai padaryti.As praktiskai,ne tik teoriskai saugau gamta ir to mokau kitus,suteikiu informacija,kai neterst Motinos Zemes.

  19. Lietuvoje egzistuoja gana didelė korupcija, turintys daug pinigu žmones dėl savo interesų bando apeiti įstatymus įvairiausiais kyšiais, o politikus norinčius kažką keisti, sistemoje žmonių naudai, neišvengiamai bandoma nuversti, arba tiesiog pažeminti. Mano nuomone jums tikrai reikės žmonių kurie mokėtų manevruoti tokiam lauke, jie dažniausiai būna iš nusikalstamo pasaulio elito arba tiesiog iš saugumo arba kariuomenės struktūrų. Taigi jums neišvengiamai reikės keisti požiūrį į “hierarchizaciją ir galios žaidimus“. Politika ir mūsų seimas, toli gražu ne Rembo filmas, kur iškart atėjęs gali daryti tvarką, mūsų šalyje yra tokių kurie seime trina užpakalius nuo nepriklausomybės atkūrimo. Faktas, kad jie gins savo pajamų šaltinį kaip tik galės.

    Pabaigai norėčiau, draugiškai patarti, kad daugiau dalyvautumėte viešose diskusijose, rašytumėt straipsnius ir užsiiminėtumėte panašia vieša veikla, nes dabar atrodote labai pasyvus, juk rinkimai jau ne už kalnų.

Parašykite komentarą