Home

Green Party darbinis pavadinimas turėtų būti Lietuvos žaliųjų sąjūdis, arba Lietuvos žaliųjų sąjūdžio partija.

Dėl šito sulaukiam daug priekaištų – esą tiek žalieji (žaliųjų judėjimas), tiek sąjūdis kaip pavadinimai ir organizacijos visuomenėje turi nelabai gerą šleifą/įvaizdį, arba tiesiog kvepia istorija; vieni neva neleido daugiau elektrinių pastatyti už nemokamus tarybinius pinigus, kiti kolūkius sugriovė.. nesutinku su šiais teiginiais. Be to, Sąjūdis (nors neišvengiamai turi nacionalistinių konotacijų) įkvepia skaidresnėms, “visuomeniškesnėms“ aspiracijoms, nei ypač žemą reitingą turintis žodis “partija“. Vis dėlto galima pripažinti, kad šis pavadinimas dvelkia šiek tiek anachronistiškai.

Galbūt reikia tiesiai ir šviesiai, Žaliųjų partija? Tačiau vėl išlenda tie baisieji žalieji, – Žalioji partija būtų abstrakčiau, nesusieta su “veikėjais“, tik su tikslu ir teisinga spalva. Tik šis pavadinimas jau įregistruotas, nors ir miręs.

Ekopartija? Atriboja nuo senųjų žaliųjų, bet lyg ir pernelyg sulieja su ekomadom, ekomarškinėliais, ekomaišeliais..

Gal kas nors kita/s turi geresnių idėjų ir pasiūlymų? Tik galbūt nereikėtų ir įvairiausių “Naujoji žalioji partija“, “Nuosaikioji, teisingoji ir dabar jau gera žaliųjų partija“ ir kt. naujos kartos “atsiskiriam“ ir “nu čia šiek tiek jau kita organizacija, mūsų kitos pažiūros“ naujadarų – aiškumas ir efektyvumas praskins mums kelią. Ir akis :)

Taigi variantai:

1) Lietuvos žaliųjų sąjūdis

2) Žaliųjų partija

3) Ekopartija

4) partija “Žalioji Jėga“

5) Aplinkos………… kas?

6) Darnios/Tvarios/Sustainable Raidos (…)

7) Žalios raidos?

Ekopartija.wordpress.com – prisijunk

31 thoughts on “Skelbiame žaliosios partijos pavadinimo tęstinį virtualų workshopą

  1. mano pasiūlymas: naujoviškas pavadinimas = Žalioji jėga!
    (pagal įstatymą turi būti “Partija“, t.r. oficialūs pavadinimas būtų: Partija “Žalioji Jėga“)

    • gal ir neblogai, ačiū, nors šiek tiek naivistinio prieskonio kažkokio yra: “mes jėga“ tipo, kaip meškėlos-liberalų šūkis. Bet yra ir žavumo. Būtinai reikės įtraukti į sąrašą.

  2. O man tą žodį “žalia“, “žalieji“ ir pan. norėtųsi keisti į “aplinka“. Juk iš esmės orientuojatės į geresnę, gražesnę, saugesnę, darnesnę ir t.t. aplinką (ir ne tik gamtą). Toks dar ne taip nuvalkiotas, o svarbiausia, ne toks siauras žodis.
    Tik kad “Aplinkos partija“ nelabai skamba, o gal ir nelabai korektiška, juk turbūt turėtų būti kažkokiomis idėjomis gyvenančių žmonių partija.
    Žodžiu, kol kas neišgvildenau normalaus varianto, bet mąstyčiau ta linkme.

    • che, politinėj beletristikoj/purvasklaidoj išsivystė nelabai teigiamo skonio priežodis su “Aplinka“;), bet Mintis labai šiaip gera, tokia kryptimi net niekada nebuvau pagalvojęs. Aplinka, aplinkosauga, aplinkos teisės, darni aplinka.. hm.

  3. Sveiki, Sveikinu, Labai jumis dziaugiuosi. Siulau pavadinima:
    Lietuvos Zaliuju Partija arba tiesiog Lietuvos Zalieji.

    man tuose “zaliuosiuose“ sutelpa viskas.

    Sekmes!

  4. O kaip jus manote, jeigu į visą tai pažiūrėti plačiau ne vien tik kaip aplinkos išsaugojimą, bet kaip darnų visos šalies augimą, kuris apimtų ir gamtą, ir žmones, ir verslus, ir švietimą ir t.t O partijos pavadinimas galėtų būti Darnaus augimo partija, Darnios šalies partija, ar kažkas panašaus…

    • Asmeniškai aš linkęs “augimus“ ir “plėtras“ pakeisti bent jau Raida. nebent turi omeny “augimą vidumi“ ;) Bet mintis/kryptis, žinoma, labai gera. “Darnios“, tvarios ir pan. sustainable sąsajos – svarbios, reikia įtraukti. Be to, mes TIKRAI žiūrim plačiau nei aplinkos išsaugojimas. Paskaityk kad ir manifestuką – (dešinėj yra linkų krūvelė)

  5. Pirma, mano giliu įsitikinimu, partijos pavadinimas turi būti tik lietuviškas, kad ji neatrodytų kaip labai jau “krūto“ jaunimo partija, kad pavadinimas neatbaidytų vidutinio, o gal ir vyresnio amžiaus miestiečių. Antra, pavadinimas turi būti tradicinis, nes tokie “beletristiniai“ kaip “Žalioji jėga“ labai jau pirmena Pakso, Valinsko ir panašias populistines partijas. Partijai pavadinimas yra ne mandrumui, jis potencialiam nariui ir rinkėjui turi aiškiai, be jokių užuolankų pasakyti, kas tai yra. Žodžiai “sąjūdis“, “judėjimas“ tarsi suponuoja, kad tai gali būti visuomeninė organizacija, betgi kuriama politinė partija. Dėl visų aukščiau išvardintų pirežasčių siūlyčiau nors ir prozišką, bet labai aiškų pavadinimą – “Žaliųjų partija“.

    • bet ne vien ir miestiečių, teisingai? ;) Kaip matote, pavadinimų variantuose nelietuviškų nėra. Dėl Labai Aiškaus Pavadinimo – labai pritariu. Tikrai toks variantas atėjo į galvą ir vis dar joje malasi. Gali būt, kad dauguma už tai ir balsuos. Galbūt ir TU?

      p.s. dėl “sąjūdžio“ – visiškai teisingai. be to, sąjūdis, judėjimas – painiojasi (žaliųjų judėjimą yra kita organizacija su kita veikla).

      • Kalbant apie tokios partijos auditorija (rinkejus ir narius), kazkaip nelabai isivaizduoju tarp ju kaimieciu, na, ziurint, ka jiems siulysite, ko nesiulo Valstieciu partija, jeigu ji atsigaus. Pati esu didmiestiete, pabegusi gyventi i kaima, ir stebiu savo mielu kaimynu iprocius, mastysena ir pan. Miesteliu, gyvenvieciu gyventojai – labai, labai specifine auditorija, tai labiau Uspaskio, Pakso zmones, neisivaizduoju, kaip ir kuo juos suviliotumete. Be to, jusu komanda labai jauna. Todel ir paminejau tik miestiecius:)

      • Man kažkaip intuityviai atrodo, kad nebūtina dėt žmonių CV į internetą va tiesiog šitaip. juk geriausias CV yra google, bet kuriuo atveju. Gal ateity reiktų hyperlinkint, kad ties žmogaus pavarde galima būtų pasileist jo nurodytą tinklapį, kontaktą; bet ne viskas iš karto. Idėja lyg ir tokia, kad kiekviena/s ten pats pasipildytų skiltį apie save. Tad kol kas ne tik ne visi pristatyti, bet net ne visi ir išvis surašyti.

      • Noretu geriau pazinti tuos zmones, kurie bando privilioti graziomis idejomis. Po google narsyti del kiekvieno nera tiek daug laiko:)

      • Na tai jūs norite išsiaiškinti apie tuos žmones (turite laiko), ar nelabai norite (neturite laiko) :) Mėgstu sakyti, kad čia ne žurnalas ir ne muzikinė grupė, kad prisijungimas priklausytų nuo to, “kas čia visa tai daro“. Partija turi būt (mini)demokratija, kurioje laimi geriausios idėjos ir asmenybės – balsavimo būdu. Tikiuosi, taip ir bus (o narių aprašymų ir prisistatymų vis daugės)

  6. Siulau pavadinima: Zalioji raida / Zaliosios raidos partijos – bandymas sujungti i visuma ir eko idejas, ir aplinka, vystymasi.

    Linkejimai :)

  7. Labai šauni idėja su šios partijos steigimu. Lietuvoje šito tikrai trūksta. Paremsiu balsais, ir šiaip kiek galėdamas palaikysiu. Mano manymu tokia partija turėtų patraukti jaunimą, bei nedepresuojančius dėl prasto gyvenimo vyresnius žmones. Kaip bebūtų nepabandęs juk nesužinosi :) sėkmės

  8. “Ž partija“ trumpai ir aiškiai.

    Ž tai Žalieji
    Ž tai ir Žemė
    Ž tai ir Žodis
    Ž tai ir t.t.

    Manau ir branding’o prasme galima įvairių sprendimų sugalvoti.

    Ž partija – Žalia šviesa darniai visuomenei!

    Sėkmės ir linkėjimai nuo liberalų!

  9. Evangelijos pagal Joną pirmoji frazė yra pamatinė :

    “ PRADŽIOJE BUVO ŽODIS.“

    Siūlau partija pavadinti Žaliosios Idėjos partija(LŽIP)…Būkime,kaip tie birželio 23 idealistai,kurie karo pragare paskelbė Lietuvos nepriklausomybę.Apie 2000 sukilėlių,šturmuodami rusų bazes, žuvo tą Joninių naktį 1941metais..

Parašykite komentarą